Home Deventer School F – M.C. Metzelaar

School F – M.C. Metzelaar

by Theo Urbach

ECHT bijzonder was hij niet, school F in Deventer, die in 1883 was gebouwd naar ontwerp van de stadsarchitect W.C. Metzelaar.

Er stonden drie van deze scholen in de stad, allemaal ongeveer hetzelfde, en ook allemaal van dezelfde bouwmeester.

 

 

Wel stond school F op een markante plek, aan de statige Zwolseweg, die ter plekke net wat breder werd, op de hoek ook met de Schoolstraat. Sinds 1991 stond hij leeg, genomineerd voor sloop. Maar dat ging sommige Deventenaren te ver, met name ook architect Johans Kreek, die in de IJsselstad veel restauratiewerk uitvoert.

 

 

Zo werd de voorgevel van een oude school een alibi om in een oude wijk een ordinaire, zij het wat opgedofte galerijflat neer te zetten. Architect Metzelaar draait zich vermoedelijk om in zijn graf. Al is er een positieve kant aan dit verhaal, want hij heeft ooit de gevel van zijn school F wel met bescheiden, liefdevolle zorg ontworpen.

 

 

 

 

En dat behoedt Deventer er nu voor dat de armzalige nieuwbouw die er nu grotendeels achter verborgen gaat, pontificaal aan de Zwolseweg is gezet.

Tekst:  Volkskrant

Foto-Gaaf

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers liken dit: