Home Deventer School B – W.C Metzelaar

School B – W.C Metzelaar

Assenstraat

Inleiding SCHOOL naar ontwerp van Deventer stadsarchitect W.C. Metzelaar uit 1874, in Eclectische stijl.

Decoratie in boogvelden met zonnesterren en levensbomen. De school ligt teruggerooid in de straat waardoor een soort pleintje ontstaan is. In de sluitstenen het monogram van Metzelaar. Omschrijving School opgetrokken in baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen onder een met Hollandse pannen gedekt U-vormig schilddak. Het trappenhuis dat in de U-vorm ligt heeft een plat dak. De kozijnen aan de vrije voor- en achtergevel zijn alle recht gesloten onder segmentbogen. De symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet.

Op de begane grond bevindt zich hier de entree. Op de verdieping een tweelicht venster met houten deelstijl. In het boogveld boven het venster het bouwjaar. Aan weerszijden van het risaliet op beide verdiepingen voor de lokalen een drielichtvenster met twee houten deelstijlen. De boogvelden van de vensters zijn voorzien van sierpleisterwerk in relief. De strekken hebben een profiellijst. Alle vensters zijn vierruits schuifvensters met tweeruits bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een overstekende dakgoot op houten klossen, voorzien van acroteria. De achtergevel heeft aan weerskanten van de gewijzigde middenpartij drielichtvensters als in de voorgevel voor de lokalen. Waardering School van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege: – de typologie – de eclectische bouwstijl – de plaats die het object inneemt in het oeuvre van W.C. Metzelaar – de oorspronkelijke functie – de gaafheid van het exterieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Leave a Comment

Foto-Gaaf
Beeldend Foto-Gaaf te Deventer

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
%d bloggers liken dit: