Home Deventer Roto Smeets

Roto Smeets

Toch eeuwig zonde dat hij dicht is…..

In 1906-1907 kwam aan de Nieuwstraat een nieuwe drukkerij gereed, en de firma kreeg het predicaat: Hofleverancier. Er werden onder meer sigarenbandjes en reclamemateriaal voor Philips gedrukt. Joseph’s oudste zoon, Henri Smeets (1906-?) kwam in 1924 eveneens in de zaak. Toen werkten er 150 mensen en stonden er 13 steendruk(snel)persen, 8 snijmachines, 10 degelpersen en 3 boekdrukpersen. In 1927 werd een bijkantoor in Londen en in 1929 één in Amsterdam geopend.

In 1947 werd de drukkerij verdubbeld en ook gemoderniseerd. Aan de Stationsstraat kwam een voorgevel met een mozaïek van Charles Eyck. Verkoopkantoren werden opgericht in België (1945), de Bondsrepubliek Duitsland (1950) en Frankrijk (1955). In 1950 werd de eerste vierkleurenvellenoffset van Nederland aangeschaft, en ook de fotolithografie werd ingevoerd. Nieuwe technieken deden hun intrede, en in 1967 werd aan de Molenveldstraat 110 een zeer grote, moderne drukkerij in gebruik genomen. In 1980 werkten er 950 mensen. Er werden vele zaken gedrukt, zoals het officiële staatsieportret van Koningin Juliana, reproducties voor onder meer Openbaar Kunstbezit en dergelijke. Ook de edities van Life en Time voor continentaal Europa werden er gedrukt. Eén van de andere vermeldenswaardige projecten was de Grote Spectrum Encyclopedie.

In 1968 werd Smeets Offset B.V. onderdeel van het VNU-concern. Smeets mocht nog wel een eigen gezicht behouden. In 1980, bij het 150-jarig jubileum, verwierf het bedrijf het predicaat: Koninklijke.

Heden

Tegenwoordig is de Weerter drukkerij onderdeel van de Roto Smeets Group (RSG), welke internationaal opereert, uit een 20-tal vennootschappen bestaat en waarbij in 2014 gemiddeld 1368 mensen werkten.

RSG was beursgenoteerd maar hieraan kwam in 2015 een einde. RSG werd medio dit jaar onderdeel van het in Deventer gevestigde International Media Solutions B.V. (IMS). In Nederland zijn er de productiebedrijven in Etten-Leur, Senefelder Misset in Doetinchem, Roto Smeets Deventer en Roto Smeets Weert. In Hongarije draait ook nog Antok in Celldömölk onder de RSG-vlag.

In 2017 is Roto Smeets overgenomen door het in Amstelveen gevestigde CirclePrinters Holding (CPH), dat weer deels in handen is van het Londense Clearwater International; directeur van CPH is Peter Andreou.Roto Smeets in Deventer werd in 2019 failliet verklaard. ( tekst Wikipedia )

Foto-Gaaf
Beeldend Foto-Gaaf te Deventer

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
%d bloggers liken dit: