Home Deventer Mini-natuurpark ‘’Het Broake Bos’’

Mini-natuurpark ‘’Het Broake Bos’’

Binnen de gemeente grens van Deventer hebben we ook nog… Mini-natuurpark ‘’Het Broake Bos’’

Schotse Hooglanders en een Bentheimer varken met drie biggen scharrelen rond in ons nieuwe mini-natuurparkje Het Broake Bos in Bathmen.

Al generaties lang, sinds ongeveer 1850, zijn wij in het bezit van een bosperceel vlak bij ons bedrijf. Het bos had vroeger een nuttige functie door het leveren van bouwhout en plaggen voor boerderij “De Broake”, die in Bathmen lag. De laatste decennia deden we niet zoveel meer met het bos en kwamen wij tot het idee om er speciale rassen in uit te zetten.

De Schotse hooglanders, zwart in dit geval, zijn heel geschikt om het hele jaar als grazer te worden ingezet, al worden ze hier bijgevoerd. Ze hebben weinig verzorging nodig en zijn zelden agressief. Het Bonte Bentheimer landvarken is een oud varkensras dat veel voorkwam in de grensstreek, ook in Twente en Salland. Nadat het ras tot 1950 veel gefokt werd werden de aantallen daarna snel lager door een veranderende consumentenvraag en was het ras rond 1990 bijna uitgestorven.

Omdat zowel één van de Schotse hooglanders als ook het bonte Bentheimer varken drachtig zijn, is in de nabije toekomst verdere gezinsuitbreiding te verwachten. Ons mini-natuurpark is toegankelijk voor iedereen!  Tekst : brilmanbathmen.nl

Leave a Comment

Foto-Gaaf
Beeldend Foto-Gaaf te Deventer

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
%d bloggers liken dit: