Home Deventer In eens kale woonboot.

In eens kale woonboot.

Waar is ze gebleven?
Het was wel een bouw val .. Maar ze heeft 2020 dus niet gehaald?

Ik heb dit bericht weg gehaald op facebook op aanvraag van de nieuwe eigenaar.

Zie rest van het bericht: Het lijkt me niet dat deze drijvende floder onder auteurs recht valt.

 

Ik heb even van alles op gezocht of ik nou iets wel of niet mag fotograferen….

 

Dit kwam er uit de bus:

Auteursrecht Zoals je wel zult weten heeft een fotograaf het auteursrecht op de foto’s die hij of zij maakt. Uitzonderingen daar gelaten. Dat auteursrecht heb je, omdat je met die foto ‘een werk van letterkunde, wetenschap of kunst’ hebt vervaardigd, waar je eigen creativiteit in zit. Je bepaalde compositie, licht, brandpuntsafstand, scherptediepte, etc. Een ander zou van exact hetzelfde onderwerp een totaal andere foto hebben kunnen maken. Zo niet, is er sprake van dertien in een dozijn, dan bestaat de kans dat er op jouw foto ook geen auteursrecht rust.
Wanneer je een auteursrecht hebt, betekent dit dat jij mag bepalen wanneer jouw werk (jouw foto in dit geval dus) mag verveelvoudigen (kopiëren) of openbaar maken (publiceren). Doet iemand dit zonder jouw toestemming dan kun je daar meestal goed tegen in het verweer komen.Voorbeelden auteursrechtelijke werken De architect van een gebouw heeft ook een auteursrecht. Op dat gebouw. Hij heeft bedacht hoe het er uit moet zien, welke steensoort er gebruikt moest worden, waar de ramen zouden komen, hoe groot de deuren werden etc. Die architect mag dus ook bepalen of ‘zijn’ gebouw verveelvoudigd mag worden. Wanneer je een foto maakt van dat gebouw, is dat tevens een verveelvoudiging van dat gebouw. Dat mag dus eigenlijk niet zomaar. De wetgever heeft daar een stokje voor gestoken. Gaat het om een gebouw of kunstwerk in de openbare ruimte die bestemd is om daar te blijven (dus geen tijdelijke openlucht kunsttentoonstellingen) dan mag je het verveelvoudigen en openbaar maken zoals het zich daar bevindt. Je mag het dus wel fotograferen, maar er dan niets weghalen of bijplakken. Ook op een tuin kan auteursrecht rusten. Over tuinen wordt soms heel goed nagedacht. Plannen gemaakt. Waar komt die boom en waar de struik om zo het beste gebruik te kunnen maken van het beschikbare licht? Kleurcomposities maken met de verschillende planten. Er zijn zelfs stijlen in te herkennen. Bij een losse boom of bloem is hier geen sprake van. Dit zijn producten van de natuur, waar in principe geen menselijke creativiteit aan te pas is gekomen. Macro opnames zijn dus geen probleem. De tuin zelf ligt echter meestal niet in een openbare ruimte waardoor de uitzondering in bovenstaande alinea niet geldt. Let wel: openbare ruimte is niet hetzelfde als ‘vanaf de openbare weg’. Dat je iets kunt zien vanaf de stoep wil nog niet zeggen dat je het zomaar mag fotograferen. Het gaat erom of het werk zelf op de openbare weg staat.
Tekst : © Charlotte’s Law

Leave a Comment

Foto-Gaaf
Beeldend Foto-Gaaf te Deventer

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
%d bloggers liken dit: