Home Deventer Houtmarkt school – Stadsbouwmeester Metzelaar

Houtmarkt school – Stadsbouwmeester Metzelaar

Een van de vele gebouwen van Stadsbouwmeester / Architect W.C. Metzelaar

De school ooit in de volksmond de Houtmarktschool of – wat technisch gezien klopt – de school aan de Houtmarkt gaan heten. Voordien heette de school geen Houtmarktschool, geen Bergschool maar gewoon School D en was gelegen aan de Houtmarkt (No. 9, later omgenummerd naar 6).

 

De Houtmarkt is bij raadsbesluit van 30 Sept. 1889 zo genoemd „Het is er zo druk als te Deventer op de Hout¬markt” was weleer een spreekwoord. Van de Bergpoort af (in de Kazernstraat) tot de Snippeling toe lagen nog in de 15e eeuw de stapels bomen, veelal zware eiken, die over de Schipbeek uit het oosten van ’t land en het Munstersche hierheen werden aangevoerd. Vroeger liep de oude haven oostwaarts nog een eindje door en op die plek werd verhandeld. Het hout was bestemd voor diverse zaagmolens in de stad. Zo kwam de Houtmarkt en waarschijnlijk ook de Houtmarktschool aan zijn naam. Allengs kromp de houtmarkt hier in, en sedert 1849 staan op het terrein de kazerne, de stallen, rijbanen enz., welke daar in den loop der jaren verrezen. Slechts de naam der voorgelegen straat doet aan’ de vroegere bestemming nog denken.

 

Tekst: Norman Boekhout sr.

Leave a Comment

Foto-Gaaf
Beeldend Foto-Gaaf te Deventer

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
%d bloggers liken dit: