Home FotografieAnaloog Hotel De Vrijenberg

Hotel De Vrijenberg

by Theo Urbach

In mijn serie : Analoog gemaakt met Fuji 690 II –  Hotel De Vrijenberg

P.J. Schut koos in de jaren ’20 van de vorige eeuw een heel strategische plek voor zijn hotel-pension: halverwege Beekbergen en Loenenen op een steenworp afstand van de Loenense waterval, de grootste toeristische attractie van de wijde omgeving. Om de toch al niet gering garantie op succes nog te vergroten, voorzag Schut, die zowel de eigenaar als bouwer was, zijn hotel van een imposante uitzichttoren.

Gasten van ‘Hôtel Belvédère’, zoals De Vrijenberg toen heette, werden in de zomermaanden getracteerd op ‘cabaret en dancing’; wie in de veronderstelling verkeert dat de ‘Roaring Twenties’ nooit op de Veluwe zijn neergestreken, heeft buiten P.J. Schut gerekend.

Naarmate de twintigste eeuw vorderde en de Nederlanders – zeker de meer welgestelden onder hen – hun vakantiebestemmingen steeds verder buiten de landsgrenzen kozen, raakte de De Vrijenberg in het slop. Aan het begin van de twintigste eeuw was het een asielzoekerscentrum en de laatste jaren bood het pand onderdak aan Oost-Europese arbeiders.

Tekst: Mijn Gelderland

Foto-Gaaf

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy