Home Landschappen Bunkers

Bunkers

en kazematten

by Theo Urbach

Hier een paar foto’s van de kazematten en bunkers ( West-Zeeuws-Vlaanderen )

Begin van de Tweede Wereldoorlog
De oorlog, die iedereen op 10 mei 1940 overviel, duurde in West-Zeeuws-Vlaanderen langer dan elders in Nederland. Terwijl Nederland buiten Zeeland na vijf dagen capituleerde, vocht men in Zeeland door. Nederlandse troepen werden bijgestaan door Franse en Belgische soldaten. Pas in de laatste week van mei kwam een einde aan de oorlog in Zeeuws-Vlaanderen. De oorlogsstorm had verscheidene militaire en burgerslachtoffers geëist, er waren verwoestingen aangericht, schepen voor de kust tot zinken gebracht en vluchtelingenstromen veroorzaakt. Daarna keerde de rust weer en diende ook West-Zeeuws-Vlaanderen zich te schikken in de Nieuwe Orde met zijn totalitaire en onderdrukkende bewind.

Tijdens de oorlog
Sommigen werkten uit ideologische overtuiging, naïviteit of profijtzucht samen met de nieuwe machthebbers. Verschillende plaatsen kregen Duits-vriendelijke burgemeesters. Een aantal West-Zeeuws-Vlamingen trad in de Waffen-SS en vocht aan het Oostfront. Een behoorlijk aantal bedrijven maakten zich schuldig aan economische collaboratie. Andere werden gedwongen mee te helpen aan onder andere de bouw van versterkingen. Deze concentreerden zich vooral bij Breksens, Cadzand, Groede en Oostburg. Daar verrees een groot aantal bunkers en geschutsopstellingen als onderdeel van de Atlantikwall. Ook werden grote delen van West-Zeeuws-Vlaanderen onder water gezet.

Anderen pleegden actief verzet. Tot hun activiteiten behoorden het verzamelen van informatie, maken van vervalste paspoorten en distributiekaarten, hulp aan onderduikers, verspreiden van illegale bladen en het overvallen van de distributiekantoren, zoals in Oostburg. De bekendste verzetsgroep was de Knokploeg Zeeuws-Vlaanderen. Een groot aantal mensen werd door de bezetters en hun medewerkers opgepakt, gegijzeld, naar kampen afgevoerd of geliquideerd.

De meeste mensen probeerden zo goed als dat maar enigszins mogelijk was de tijd door te komen. De economische omstandigheden werden naarmate de bezetting voortduurde moeilijker. Goederen werden geconfisqueerd. Vele jongemannen werden in het kader van de Arbeitseinsatz gedwongen te werk gesteld in Duitsland.

bron:  https://www.zwinstreek.eu/

Foto-Gaaf

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers liken dit: