Foto festival.
Voor iedereen een aanrader.
Geweldige fotowerken.

Osborne Macharia
No touch am

De kruidendoktors en dierenfluisteraars van de Hausa-stam in de Noord-Nigeriaanse staat Katsina zijn gesoigneerde beschermers van het bos. In felgekleurde en goed gesneden maatpakken treden zij op tegen illegale houtkap en andere activiteiten die het bos schade toebrengen. Evenals hun voorouders, doen zij dat met gedomesticeerde wilde dieren aan hun zijde: hyena’s aan de ketting, een baviaan met een houten staf. ‘Tot nu was er weinig over hen bekend’, begint Osborne Macharia (Kenia, 1986) zijn serie No touch am (2017). Hij regisseerde ook de videoclip van het gelijknamige nummer van muzikant en producer Blinky Bill uit Nairobi, waarin de mannen ook optreden.

———————————–

Murray Ballard (Verenigd Koninkrijk) Met blauw jasje
Je nu laten invriezen om eeuwig te leven zodra je weer ontdooid bent? ‘Cryonisten’ doen het, hopend dat de wetenschap hen inhaalt. Wereldwijd staan tweeduizend mensen op de wachtlijst om ingevroren te worden. Murray Ballard (Verenigd Koninkrijk) portretteerde ze en vroeg hen wat ze mee willen nemen naar een volgend leven. Sciencefiction? Oordeel zelf.
The prospect of immortality

Tijdens een backpack-vakantie in Frankrijk bezocht de toen 22-jarige Murray Ballard (Verenigd Koninkrijk, 1983) het kasteel van Dr. Raymond en Monique Martinot, het eerste Franse echtpaar dat zich liet invriezen. Maar de vriezer ging kapot en daarmee vervloog ook hun droom op een eeuwig leven. Het huis zag er nog precies zo uit als ze het in 1984 hadden achtergelaten. Zelfs de lege vriezer stond er nog.

Het was het begin van een tien jaar lange studie naar mensen die zich in laten vriezen. Ze hopen dat de techniek hen inhaalt en dat ze, eenmaal ontdooid, eeuwig kunnen leven. De naam van zijn project ontleende Ballard aan het gelijknamige boek van Robert Ettinger uit 1962, de geestelijk vader van het cryonisme. Inmiddels lieten zo’n tweehonderd mensen zich invriezen, tweeduizend staan op een wachtlijst. Ballard zocht ze op: van Engeland tot Amerika en de buitenwijken van Moskou.

Veel ‘cryonisten’ bleken softwareontwikkelaars, die hopen hun hersenen in een nieuw designer-lichaam te laten plaatsen. Ballard fotografeerde de technieken, maakte portretten en vroeg mensen wat ze mee willen nemen naar een volgend leven. Oordeel zelf of het sciencefiction of echte vooruitgang is.

————————————